Tidigare har vi inte vetat när PFAS-föroreningen i Kallinge började, men vi har utgått från att det är runt mitten av 1980-talet baserat på Försvarsmaktens uppgifter om historiska inköp av brandskum. Nu har vi undersökt när PFAS-föroreningen nådde befolkningen genom att analysera rutinmässigt insamlade blodprover från nyfödda, så kallade phenylketonuria (PKU) prover.
PKU-prov tas från alla nyfödda i Sverige sedan år 1965 och innebär att bloddroppar samlas på ett papper och sedan lagras i PKU-biobanken*. Vi valde ut en grupp av nyfödda mellan 1985 och 2013 vars mammor hade bott i Ronneby och fått förorenat vatten innan förlossningen, och en grupp med nyfödda från samma år vars mammor hade bott i Blekinge men inte i Ronneby som jämförelsegrupp. Totalt ingick 288 nyfödda i studien.
Vi kunde se att barnen i Kallinge hade PFAS i blodet redan 1985. Vi kunde också se att PFAS-nivåerna i de nyföddas blod var som allra högst 2007, vilket sannolikt beror på förändringar i Försvarsmaktens användning av brandskum. Detta är den första studien som går bakåt i tiden för att kartlägga när PFAS-föroreningen började. Vi kommer nu att gå vidare och analysera PKU-prover från barn födda åren 1980–1985 för att förhoppningsvis ta reda på vilket år föroreningen nådde befolkningen.
Vill du läsa mer om studien så finns den vetenskapliga publikationen här.
*PKU-registret eller PKU-biobanken är en biobank vid Karolinska Universitetssjukhuset där blodprov för barn födda i Sverige förvaras för vård och behandling, metodutveckling samt i forskningssyfte.

Källa: Biobank Sverige
Kommentarer