Att exponering för PFAS tidigt i livet ger ett sämre immunsvar efter de vanliga barnvaccinerna är forskningen enig om. Detta skulle kunna tyda på att immunförsvarets förmåga är nedsatt. De studier som undersökt om risken för vanliga infektioner, såsom luftvägs- och öroninfektioner, är förhöjd hos barn som utsatts för förhöjda PFAS-nivåer har inte varit lika tydliga. Dessutom har det saknats forskning om hur infektionsrisken påverkas när barn utsätts för mycket höga nivåer av PFAS. Vi har därför genomfört en registerbaserad studie där vi har undersökt just detta.
Vi inhämtade uppgifter om vanliga infektioner som diagnosticerats i primärvården i Blekinge hos alla barn i åldrarna 6 månader till 7 år. Information om var mammorna bodde under de fem åren innan förlossningen användes för att få en uppfattning om hur mycket PFAS som barnen utsatts för under graviditeten. Totalt ingick drygt 17 000 barn födda mellan 2003 och 2013 i studien.
Vi fann att barn vars mammor bott på en adress med förorenat vatten hade förhöjd risk att drabbas av öroninfektioner jämfört med barn vars mammor inte bott i Ronneby. Vi kunde också se indikationer på en förhöjd risk för ögon- och urinvägsinfektioner men dessa samband var inte statistiskt säkerställda. Däremot såg vi ingen koppling till risken för luftvägsinfektioner, även om vi inte kan utesluta att detta beror på att man inte söker sjukvård för symtom från luftvägarna i samma utsträckning som för exempelvis öroninfektioner.
Vill du läsa mer om studien så finns den vetenskapliga publikationen här.
Kommentarer