Den europeiska livsmedelssäkerhetsorganisationen (EFSA) har tagit fram ett förslag till sänkta nivå av tolerabelt veckointag (TVI) för summan av PFOS, PFHS, PFOA och PFNA. En vetenskaplig kommitté har tagit fram ett underlag, som nu också innefattar resultat från observationsstudier bland människor, inte bara djurexperimentella data. Alldeles som väntat är de nya TVI-värdena betydligt lägre än de gamla.
Den nya riskbedömningen har tagit fasta på resultat från observationsstudier bland människor, främst med ”normal” bakgrundsexponering, som visar påverkan på vaccinationssvar, kolesterolhalt, för höga leverenzymer och födelsevikt.
Det föreslagna TVI-värdet motsvarar serumhalter av dessa PFAS-ämnen som är så låga att en stor del av dem som deltog i blodprovstagningen i Ronneby har högre serumhalter än så. Innebär detta att PFAS har blivit farligare än tidigare? Nej, naturligtvis inte, men EFSAs bedömning av vad som kan anses vara en säker nivå för exponering under hela livet har skärpts mycket kraftigt.
På Livsmedelsverkets hemsida www.slv.se finns mer information om EFSAs riskbedömning och länkar till underlagsdokumenten, som sänts ut för öppen remiss.