Sommaren 2018 har de 110 deltagarna i långtidsuppföljningen lämnat blodprov upp till 10 gånger, samt även urinprov och avföringsprov. Det har gett möjlighet att studera hur PFAS lämnar kroppen. Vi har också sett att analysresultaten inte påverkas av om provtagningen fastande eller efter måltid, efter vila eller efter ansträngning.
Under 2016 inbjöds ett slumpmässigt urval av deltagare i den öppna blodprovstagningen 2014 och 2015 till en förnyad provtagning. 135 personer deltog, och lämnade på nytt två blodprover med två veckors mellanrum. De flesta lämnade också urinprov, och avföringsprov. På så sätt har vi fått en utvidgad grupp med längre tids uppföljning, för beräkning av halveringstid.
De första resultaten från studien har nu publicerats (länk till publikationen)
Under våren och sommaren 2018 har alla blodprover från de två långtidsstudiegrupperna analyserats om. En rad nya PFAS-ämnen har lagts till i analyserna. Samtidigt har deltagarnas urinprover också analyserats. Analys av PFAs i avföringsprover återstår. Genom sådana jämförande analyser hoppas vi kunna få en större förståelse av hur de olika PFAS-ämnena utsöndras ur kroppen, och varför det finns så stora skillnader mellan individer vad gäller utsöndringshastighet.
Ansvariga forskare:
Tony Fletcher, London School of Hygiene and Tropical Medicine
Kristina Jakobsson, Arbets- och miljömedicin, Göteborg